Sovtaj Bedeli Nedir?
1 yıl 7 ay 24 gün 2 sa 41 dk önce yayınlandı.


Sigorta ürünleri beklenmedik olaylar karşısında poliçede yer alan teminat ve limitler doğrultusunda sigortalıyı güvence altına almayı amaçlar.
 
Sovtaj bedeli ise bu sigorta ürünlerinden, sigorta şirketlerinden ve kasko poliçelerinden hepimizin aşina olduğu bir kavram. Peki nedir bu sovtaj, nerede karşımıza çıkar, nasıl hesaplanır?
 
Hasarlı araç dünyasına dair merak ettiğiniz tüm soruların cevabını Hasarlı Oto İhale Platformu Autogong sizler için cevapladı!


 

Sovtaj Bedeli Nedir?

Sovtaj; ağır hasar almış, hasar görmüş, bir aracın sigortalının onayı alınarak satılmasıdır. Sovtaj bedeli ise bu aracın satılmasıyla elde edilen tutardır.

 

Sovtaj Süreci Nasıl İşler, Nerede Karşımıza Çıkar?

Kasko sigortası ile teminat altına alınan bir araç kaza yaptığında sigorta şirketi poliçede belirlenen şartlar doğrultusunda sigortalıya bu teminatı ödemekle yükümlüdür.

Eğer araç ekspertiz raporu sonucu ağır hasar kaydı işlenmiş ya da diğer bir söylemle pert olmuş ise sigorta şirketinin, araç sahibine aracın rayiç bedelini ödemesi gerekmektedir. Ödenen bu rayiç bedel sonrası aracın tüm hakları artık sigorta şirketine geçer ve sigorta şirketi genellikle ihale yöntemi ile aracın satışını gerçekleştirir. Aracın satılmasıyla elde edilen tutar sovtaj bedeline karşılık gelmektedir.

Bir örnekle açıklamak gerekirse;

Rayiç bedeli 300.000 TL olan kaskolu bir aracın, geçirdiği kaza sonucu perte çıktığını varsayarsak, sigorta firması araç sahibine aracın rayiç bedeli olan 300.000 TL’yi tazminat olarak ödemekle yükümlüdür. Sigorta firması bu ödemeyi yaptığında aracın tüm haklarına sahip olur ve aracı hasarlı haliyle sattığı takdirde elde edilen gelir yani sovtaj bedeli sigorta şirketine kalır.

Sigortalı, aracın kendisinde kalmasını isterse, eksper aracın sovtaj bedelini belirler ve bu bedel toplam tazminat tutarından düşülerek sigortalıya ödenir.


Sovtaj Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Sovtaj bedelinin hesaplanması işlemini sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu sovtaj firmaları ya da eksperler gerçekleştirmektedir. Bu noktada sovtaj, hasarlı aracın durumuna göre belirlenmektedir. Sovtaj rakamının belirlenebilmesi için sigorta şirketleri tarafından hasarlı aracın satışına yönelik yapılan ihaleler de oldukça sık kullanılan bir yöntemdir.

 

Sovtaj Neden Uygulanır?

Sovtaj işleminin pek çok avantajı bulunmaktadır. Sovtaj uygulaması sonrası araçlar tekrar trafiğe kazandırılarak bu araçların tamamen ortadan kaldırılmasının da önüne geçilmiş oluyor. Hatta bu işlem sayesinde ikinci el otomobilde, ağır hasarlı, pert kayıtlı seçeneklerinin yer aldığı yeni bir pazar oluştu. Bu uygulamanın ülke ekonomisine olan katkısı ise tabi ki yadsınamaz.

Tüm bunların haricinde sigorta şirketlerinin sovtaj uygulaması ile elde ettiği gelir, ödedikleri hasarın bir kısmının karşılanmasına da yardımcı olmaktadır.

 

Hasarlı araçlara dair merak ettiğiniz tüm soruların cevabı,

Hasarlı Araç İhale Platformu Autogong Blog’da!

www.autogong.com


Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Politika'mızı inceleyebilirsiniz.