İkinci El Araç Alım Satımında Plaka Değişikliği İşlemleri
2 yıl 1 ay 24 gün 12 sa 40 dk önce yayınlandı.



İkinci el araç satın aldınız ve araçta bulunan mevcut plakayı değiştirmek istiyorsunuz. Peki bunun için ne yapmanız gerekiyor?
2022 yılı araç plaka değişimi için yapmanız gerekenleri Türkiye’nin en kapsamlı hasarlı oto pazarı Autogong olarak bu yazımızda sizler için derledik!



 

 

Öncelikle sık sık karıştırılan plaka yenileme ve plaka değiştirme arasındaki farkı açıklayalım.

 


PLAKA YENİLEME VE PLAKA DEĞİŞTİRME ARASINDAKİ FARK NEDİR?

 

Diyelim ki plakanız kayboldu ya da zarar gördü ve kullanılamaz hale geldi. Böyle bir durum başınıza geldiğinde yapacağınız işlem plaka yenileme işlemidir. Eski plakanız ile aynı numaraya sahip yeni bir plaka alırsınız ve problem çözülmüş olur.

Plaka değişikliği işlemlerinde ise hem plakanız hem de plaka numaranız yenilenir. Plaka değiştirme; ikametgâh değişimi nedeniyle, bazı özel durumlarda ve araç alım-satımı gerçekleşmesi sebebiyle yapılabilir. 


SATIŞ SEBEBİ İLE PLAKA DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR?

Yeni düzenleme ile birlikte plaka yenileme ve değiştirme ile ilgili tüm işlemler noterlerde yapılıyor. Üstelik artık tüm bu işlemler için noterden randevu almanıza da gerek yok. Tek yapmanız gereken aşağıdaki 3 adımı takip etmek!

Birinci adım: Plaka değişikliği yapmak için birazdan bahsedeceğimiz gerekli tüm şartları sağladığınızdan emin olmalı ve başvuru işlemini gerçekleştirmek için gerekli belgeleri tamamlamalısınız. Detayları aşağıda!

İkinci adım: Notere gittiğinizde, satış ve devir işlemlerini gerçekleştirirken plaka değişikliği yapmak istediğinizi bildirmelisiniz. Bu sırada notere değiştirmek istediğiniz eski plakaları teslim etmeniz gerektiğini unutmayın!

Üçüncü adım: Belgelerinizi tamamlayıp noter işlemlerini hallettikten sonra en yakın Şoförler Odası şubesine giderek yeni plakanızı bastırabilirsiniz. İşte bu kadar!

Hasarlı araç alım satımında plaka işlemleri için uygulamanız gereken adımları da yazımızın devamında paylaşıyor olacağız.

 

PLAKA DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

 

·        2. el araç satın almış olmak ya da ikamet değişikliği yapmak,

·        Aracın kanuni temsilcisinin veya sahibinin başvuru yapması,

·        Araca ait MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi)  borcunun bulunmaması,

·        Aracın tüm muayenelerinin yapılmış olması,

·        Aracın satışına engel olabilecek rehin durumu, borç durumunun bulunmaması gerekir.


PLAKA DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEMLERİNDE HANGİ BELGELER İSTENİR?

 

Plaka değişikliği için başvuruda bulunan araç sahibinin mutlaka yanında bulundurması gereken belgeler ise şunlardır.

·        Nüfus cüzdanı ya da yeni kimlik kartı

·        Zorunlu trafik sigortası poliçesi

·        Aracın eski plakaları ve trafik belgeleri

·        Geçici tescil belgesi veya noter satışını gösteren belge

Eğer ikametgâh değişikliği sebebi ile plaka değiştirme işlemi yapacaksanız yukarıdaki belgelere ek ‘’ yeni ikametgâh adresini gösterir belge’’ ile gitmenizde fayda var.


PLAKA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN NE KADAR ÜCRET ÖDERİM?

2022 yılı itibari ile araç devri sırasında plaka değişikliği talebinde bulunursanız Noterler sizden plaka değiştirme için ekstra bir ücret almayacaktır. Bu işlem sadece araç devri sırasında geçerli olup daha sonra yapacağınız plaka değişiklikleri ücrete tabi olacaktır.

Araç alım satımı esnasında yapacağınız plaka değişikliği işlemlerinde ödeyeceğiniz tek tutar plaka basım ücreti olacaktır.


AĞIR HASARLI ARAÇLARDA PLAKA İŞLEMLERİ

Eğer aldığınız ikinci el araç az hasarlı ya da ağır hasarlı olup çekme belgesine sahip ise uygulamanız gereken işlemler yukarıda saydıklarımızdan biraz farklı.

-        Çekme belgeli araçlar trafiğe nasıl çıkar?,

-        Ağır hasarlı araçlarda plaka işlemleri nasıl yapılır?

Gibi sorularınızın cevaplarını bir sonraki blog yazımıza saklıyoruz!

Önümüzdeki haftalarda hasarlı araçların plaka işlemlerine dair tüm detayları sizinle paylaşıyor olacağız.

Hasarlı Araç Oto İhale Platformu Autogong Blog'u takip etmeye devam edin!

https://www.autogong.com/

 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Politika'mızı inceleyebilirsiniz.