Hava Yastıkları Açılmış Araç Alınır mı?
1 yıl 11 ay 27 gün 9 sa 21 dk önce yayınlandı.

Güvenlik açısından üst düzey özelliklere sahip olan otomobiller sürücülerin güvenli bir sürüş yapmalarını ve onların can güvenliğini korumalarını sağlar. Hava yastıkları ise bu önlemlerden sadece bir tanesidir.

Otomotiv sektöründe kullanılmaya başlandığı ilk günden günümüze dek binlerce insanın hayatını kurtaran hava yastıklarıyla ilgili merak edilenleri Hasarlı Oto Pazarı Autogong Blog yazımızda sizler için derledik.


Hava Yastığı Nedir,  Nasıl Açılır?

Hava yastığı, bilinen diğer adıyla airbag; otomobillerde çarpma - çarpışma anında çok hızlı bir şekilde açılıp kimyasal bir reaksiyon ile şişmesiyle birlikte sürücü ve yolcuların yaralanmasını ya da savrulmasını önleyen, esnek bir malzemeden yapılmış koruma sistemidir.
Standart bir hava yastığı saniyenin ortalama 1/10'undan daha kısa sürede açılır ve birkaç saniye sonra da sönerek yolcunun hareketini ve araçtan çıkmasını kolaylaştırır.
Otomobillerdeki hava yastıkları, günümüzde farklı şekillerde üretilebilmekte ve her araçtaki konumu farklı olabilmektedir. Ancak genel olarak tek bir amaca hizmet etmektedirler;  Can Güvenliğini Sağlamak
 

Hava Yastıkları Nerelerde Bulunur?

Otomobil marka, model ve donanım seviyesine göre değişebilen hava yastıklarının sayısı ve yerleşimi genellikle şu şekildedir;
Sürücü yan hava yastığı direksiyon simidinin ortasında, yolcu yan hava yastığı ise ön panelin içinde bulunur.
Perde hava yastıkları, yan taraflardaki camların üzerine, tavan lambasının her iki tarafına monte edilmiştir.
Diz hava yastıkları, sürücü ve ön yolcunun bacak hizasında bulunur.
Motosikletlerde yer alan hava yastıkları ise benzin deposunun önüne monte edilerek çarpma çarpışma sırasında sürücüleri motosiklet üzerinde tutmaya yardımcı olur.
 

Hasarlı Araçlarda Hava Yastığı

Elbette herkes için güvenlik açısından son derece donanımlı 0 bir araç almak ya da hasarsız temiz bir araç bulmak çok da kolay olmuyor. Bu durumda sürücüler de ağır hasarlı, kazalı araçlara yöneliyor. İkinci el araç alım satımında hava yastığı konusunda size yol gösterecek bazı ipuçları yazımızın devamında!
 

Hava Yastığının Onarımı Mümkün mü?

Autogong Oto İhale Platformundan satın aldığınız hava yastıkları açılmış hasarlı aracınızın airbaglerinin değiştirilmesi ya da onarılması elbette mümkündür. Fakat işinin ehli bir uzman tarafından yapılacağına emin değilseniz yapmanız gereken airbaglerin tamir edilmesi değil yenilenmesidir.
 

Hava Yastığı Açılan Araç Pert Olur mu?

Bir aracın ağır hasar kayıtlı ya da pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının açılmış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmemektedir. Hava yastıklarından bağımsız olarak, oluşan hasar miktarının toplam bedeli, aracın piyasa rayiç bedeli, hasarlı haldeki satış fiyatı gibi faktörler pert kararında çok daha etkili bir rol oynuyor.
 
Hava yastıklarının açılması durumunda diğer kriterler de göz önünde bulundurulduğunda araç eğer perte çıkmıyorsa onarım yoluna gidiliyor. Onarım yoluna gidilen araçlarda hava yastığı tamiri / değişimi dahil tüm hasarlar giderilerek otomobil tekrar kullanılabilir hale getirilebiliyor.

İkinci el otomobil ilanlarını incelerken; hava yastıkları açılmış fakat pert kaydı bulunmayan araçlara denk geldiğiniz gibi ağır hasar kayıtlı fakat hava yastıkları açılmamış araçlara da mutlaka denk gelmişsinizdir.
 

Hava Yastıkları Patlamış Bir Araç Alınır mı?

Hava yastıkları açılmış araçların alım satımında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Airbagleri açılmış araçlar alınadabilir satıladabilir.
Yukarıda bahsettiğimiz unsurları göz önünde bulundurarak hava yastıkları patlamış bir aracı satın alma konusunda artık daha rahat hareket edebilirsiniz.
Bu noktoda en çok dikkat edilmesi gereken;  araç alım satımında araç ile ilgili doğru bilgi verecek ve araç bilgilerini sizden saklamayacak güvenilir bir satıcı ile çalışmaktır.
İşi konusunda hassasiyet gösteren ve alım satım sırasında şeffaflıkla araç bilgilerini sizinle paylaşan güvenilir bir kurumdan aracı satın almanız sizin için en iyisi olacaktır.
 
Hasarlı araçlara dair merak ettiğiniz her şey için;
www.autogong.com
Hasarlı Araç Oto İhale Platformu Autogong’u takip etmeye devam edin.
 
Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Politika'mızı inceleyebilirsiniz.