ERP Çarpma ve KTT Çarpma Nedir?
1 yıl 8 ay 2 gün 3 sa 52 dk önce yayınlandı.

İkinci el araç alım satım işlemlerinde bilinmesi gereken kavramlardan bir tanesi de ERP Çarpma ve KTT Çarpma işlemleridir. ERP Çarpma ve KTT Çarpma kavramları ile hasarlı otomobillerde ve kazalı araçlarda sıklıkla karşılaşıyoruz.



Peki nedir bu ERP ve KTT? Satın alınacak aracın geçmişteki kaza durumu ve hasar kaydı hakkında bilgi edinmeyi sağlayan bu kavramları Autogong Blog sizler için derledi.

KTT ve ERP raporları sayesinde alınacak aracın eksi ve artı yönlerine hakim olmak ve bu doğrultuda çok daha kolay bir seçim yapmak elbette mümkün. Detaylar blog yazımızın devamında!.

 

KTT Çarpma Nedir?


“Kaza Tespit Tutanağı” ifadesinin kısaltılmış hali olarak kullanılan KTT, araç alım ve satım işlemlerinde mutlaka incelenmelidir.

KTT, trafikte sürücülerin başına gelebilecek hafif kazalarda ya da alınan ufak darbelerde tutulan ve elektronik sisteme girişi yapılan bir tutanaktır. Hasar miktarının küçüklüğü, trafiğin akışının engellenmemesi ya da aracın yoluna devam edip edemeyeceği durumlara göre kullanılan bir belgedir. Böylelikle kazaya karışan sürücülerin trafikte uzun süre beklemeleri ve diğer sürücülerin kazadan etkilenmeleri de minimuma indirilmiş olur.

Araç satın almayı düşünen kişilerin mutlaka sorgulaması gereken bu işlem sayesinde aracın hasar aldığı tarih aralıkları ve hasar nedeni de öğrenilebilir. Bu raporun sunduğu avantajlı durumlardan bir tanesi de online şekilde internet ortamında takip edilebiliyor olmasıdır. Eğer sorgu esnasında KTT çarpma ile karşılaşıyorsanız aklınıza küçük ölçekli bir çarpma çarpışma gelmelidir.

Bir örnekle açıklamak gerekirse; ortalama 6.000 TL’ lik küçük ölçekli bir kaza atlattığınızda olay yerinde bir kaza tespit tutanağı doldurulur ve sigorta şirketi değerlendirmesi sonucu sisteme aracın 6.000 TL tutarında bir kazası olduğu ve değişen parçaların bilgisi girilir. Araç alıcısı ise aracı almadan önce yaptığı sorgulamada bu kaza tespit tutanaklarını görerek araca hangi işlemlerin yapıldığını, tl değerinde ne kadarlık bir hasar olduğunu kolaylıkla öğrenebilir.

 

ERP Çarpma Nedir?


Yeni bir araç satın almak isteyen sürücülerin birçoğu KTT gibi “ERP çarpma nedir?” ve “ERP çarpma ne demek?” gibi sorularının yanıtlarını arıyor.

Exper Raporlu Çarpma anlamına gelen ERP kavramı son yıllarda oldukça önemli hale gelmiştir. Bu tür kazalarda sigorta şirketinden atanan eksper gelerek, araçtaki hasarı tespit eder ve hasar bedelini araç sahibine öder. Sigorta şirketleri bazı durumlarda aracı onarmayı tercih ettiği gibi bazen de sigortalıya hasar miktarını ödemeyi seçer.

Yine bir örnekle açıklamak gerekirse sigorta eksperinin 20.000 TL civarında hasar belirlediğini varsayalım.

ERP Çarpma işleminde sigorta şirketi hasarlı arabayı olduğu gibi sahibine teslim eder ve arabada herhangi bir onarım işlemi yapmadan 20.000 TL olan hasar bedelini sigortalıya ödeyerek onarım işlemini araç sahibinin yaptırmasını bekler.

 

Hasarlı araç dünyasına dair tüm merak ettikleriniz Autogong Blog’da!
Bizi takip etmeye devam edin!
www.autogong.com

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Politika'mızı inceleyebilirsiniz.