Çekme Belgesi Nedir? Çekme Belgeli Araçlar Trafiğe Nasıl Çıkarılır?
2 yıl 8 ay 30 gün 21 sa 4 dk önce yayınlandı.

Çekme Belgesi Nedir?
Çekme Belgesi Hangi Durumlarda Alınır?
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkarılır?


Çekme belgesi ve ağır hasarlı araçlar ile ilgili merak ettiğiniz her şey bu yazımızda!


Bir önceki blog yazımızda ikinci el araç alım satımında plaka işlemleri üzerine konuşmuştuk. Yazımızın sonunda bahsettiğimiz ağır hasarlı araçlarda plaka işlemlerini ise bu hafta sizler için derledik.

Öncelikle sürekli bahsettiğimiz, sizin de çok merak ettiğiniz çekme belgesinin ne olduğunu, hangi durumlarda kullanıldığını bilmekte fayda var.


Çekme Belgesi Nedir?

Genellikle uzun bir süre kullanılmayacak, hurdaya ayrılan, kaza yapan, ağır hasar alan araçları vergi ve diğer sorumluluklardan kurtarmak için uygulanan çekme belgesi, araca ait tüm borçların ödenmesiyle birlikte, plakaların trafiğe teslim edilmesini ifade etmektedir.


Çekme Belgesi Hangi Durumlarda Alınır?

Aracınızı belli bir süre kullanmayacaksanız,

Bir süreliğine yurt dışına gidiyorsanız,

Trafiğe çıkmayı düşünmediğiniz koleksiyonluk veya antika bir araba satın aldıysanız,

Sadece parçalarını kullanmak için bir araç satın aldıysanız,

Aracınız kaza sonrası ağır hasar aldıysa veya hurdaya çıktıysa.

Yukarıda saydığımız sebeplerden herhangi birini karşılıyorsanız siz de aracınız için çekme belgesi alabilirsiniz.


Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir mi?

Çekme belgeli araçlar trafiğe çıkamaz. Bu araçlarla trafiğe çıkmak ise para cezasına ve ehliyet ceza puanına sebep olur.
Aldığınız ikinci el hasarlı aracınızın tekrar trafiğe çıkabilmesi için üzerindeki çekme belgesinin kaldırılması gerekir. Yazımızın devamında bahsedeceğimiz birkaç işlemle çekme belgeli aracınızı tekrar trafiğe sokabilirsiniz.


Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?

Gelelim asıl konumuz olan çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkarılır sorusunun cevabına…
Diyelim ki Autogong Hasarlı Araç Oto İhale Platformu 'ndan ağır hasarlı, çekme belgeli bir araç satın aldınız ve aracınızı bir an önce trafikte kullanmak istiyorsunuz. Tek yapmanız gereken aşağıdaki adımları takip etmek

  • Öncelikle araca trafik sigortası yaptırmalısınız.
  • Daha sonra aracı muayeneye götürmeniz gerekmektedir. Araç buradaki plaka kontrolünden muaftır. Çekme belgeli bir aracı trafiğe çıkarmak için olmazsa olmaz şartlardan biri araç muayenesinin yaptırılmış olmasıdır. Ancak burada sorun aracın trafiğe çıkmasının yasak olmasıdır. Aracınızı muayeneye nasıl götüreceğinizi ise yazının devamında sizinle paylaşıyor olacağız.
  • Muayene yaptırdıktan sonra ise araç tescil belgesi ile birlikte notere gitmeniz gerekmektedir.
  • Noterde tescil kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra aracınızı trafiğe çıkarmak için son bir adım kalıyor.
  • Noterden teslim aldığınız plaka kâğıtları ile birlikte en yakın Şoförler Odası şubesine giderek yeni plakalarınızı bastırabilirsiniz.
  • Noter tescilinin ardından aracın vergisi için kayıt, vergi dairesine otomatik olarak düşmektedir. Vergi dairesine ayrıca bir başvuru yapmanız gerekmemektedir.


Çekme Belgeli Aracınızı Muayeneye Nasıl Götürebilirsiniz?

Çekme belgeli aracınızı trafiğe çıkarmak için olmazsa olmaz şartlardan birinin araç muayenesi olduğunu söylemiştik.

Autogong hasarlı oto pazarından, araç ihalesi ile aldığınız az hasarlı ya da ağır hasarlı aracınızı muayeneye götürmeden önce aracın eksik, bozuk bir kısmı var ise tüm onarım ve bakımlarını eksiksiz bir şekilde yaptırmalısınız. Yani aracınız muayeneye hazır olmalı.

Unutmayın, hasarlı otomobiliniz tüm bakım ve onarımları yapılmış, muayeneden kolaylıkla geçebilecek ve trafikte diğer araçlara engel teşkil etmeyecek durumda olsa dahi hala çekme belgeli! Ve trafiğe çıkması yasak.

Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz. Araç muayenesine giderken trafik kontrolüne takılırsanız trafik polisine belgeyi göstermeniz yeterli olacaktır.


Hasarlı araç satışı ve hasarlı araç ihalelerine dair tüm merak ettikleriniz Autogong Blog’da!
Bizi takip etmeye devam edin…
www.autogong.com

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Politika'mızı inceleyebilirsiniz.