Çarpışma Önleme Sistemi Nedir?
1 yıl 4 ay 29 gün 16 dk önce yayınlandı.

Günlük yaşantımızın bir parçası haline gelen otomobiller artık eskisi gibi basit düzeyde üretilmiyor. Konfordan güvenliğe kadar birçok teknolojik donanımla birlikte sürücülerin karşısına çıkıyor.

Son zamanlarda gelişen otomotiv teknolojisi ile birlikte ABS, ESP, CAP gibi sistemler bazı otomobil markalarında standart olarak karşımıza çıkarken bazı marka ve model araçlarda opsiyon olarak sunuluyor.

Hasarlı Araç Oto İhale Platformu Autogong bu haftaki blog yazısında bu donanımlardan biri olan “Çarpışma Önleme Sistemi”ni sizler için kaleme aldı. Detaylar yazımızın devamında!



 

ÇARPIŞMA ÖNLEME SİSTEMİ NEDİR?

Çarpışma önleme sistemi bir kazayı önlemek, ya da gerçekleşen bir kazanın şiddetini azaltmak için geliştirilen bir otomobil güvenlik sistemidir.

Olası bir çarpışma anını tespit etmek için araçlarda bulunan radar, lazer, GPS ve kamera gibi donanımlar kullanılır. Ve bu donanımlar belirli bir km’nin üzerinde seyreden araçlarda tehlike anında devreye girerler.

Kaza riskini minimuma indirmeye çalışan bu sistem ile birlikte trafik kazaları oldukça azalır ve trafik daha güvenli bir hale gelir.

 

ÇARPIŞMA ÖNLEME SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

Çarpışma Önleme Sistemi, aracın belirli bir hız sınırının üzerine çıkmaya başlamasıyla devreye girmektedir. Sistemin yoldaki diğer araçları, insan ya da cisimleri algılaması için radar, lazer, GPS ve kamera gibi donanımlar kullanılır.

Bu sistem araç seyir halindeyken öndeki diğer araçları takip altına alarak, sürüş mesafesi, hız durumu gibi kriterleri algılamakta ve multimedya ekranı sayesinde herhangi bir çarpışma tehlikesi algıladığında sürücüye sesli ve görsel şekilde uyarı vermektedir. Hatta sürücü tarafından gerekli aksiyon alınmadığı takdirde belirli şartlar dâhilinde frenleme sistemine müdahale ederek riski ortadan kaldırmaya çalışmaktadır.

Yapay zeka mantığı ile çalışan çarpışma önleme sistemi; olası tehlike anında sürücüyü yönlendirmeye çalışarak arkadan çarpma durumlarında kaza riskini en aza indirir ve güvenli bir şekilde yolculuk yapma imkanı sağlar.


ÇARPIŞMA ÖNLEME SİSTEMİ HANGİ ARAÇLARDA BULUNUR?

Otomotiv sektöründeki teknolojik gelişmeler, üretilen yeni nesil araçlara entegre edilen birçok yeni özelliği de beraberinde getirdi.

Çarpışma önleme sistemi olarak adlandırılan CAP; yeni nesil üst segment araçlarda artık standart bir özellik olarak bulunuyor. Diğer alt sınıf araçlarda ise sürücülere opsiyonel olarak sunulabiliyor ya da sürücüler tarafından ek olarak tercih edilebiliyor.

 

ÇARPIŞMA ÖNLEME SİSTEMİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Çarpışma önleme sistemi, çarpışma hafifletme sistemi ya da ileri çarpışma uyarı sistemi adlarıyla da bilinen CAS kaza riskini oldukça azaltmakla birlikte olası bir kaza durumunda kaza şiddetini hafifleterek ve trafik güvenliğini de arttırmaktadır.

 

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda konforlu ve güvenli bir sürüş keyfi sunduğunu söylemek elbette yanlış sayılmaz.

Otomotiv sektörüne dair tüm merak ettikleriniz Autogong Blog’da!

www.autogong.com

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Politika'mızı inceleyebilirsiniz.