Ağır Hasarlı Araçlar İçin Kasko Süreci Nasıl İşler?
2 yıl 2 ay 17 gün 11 sa 23 dk önce yayınlandı.

Mal ve can kaybının en çok yaşandığı durumlardan biri olan trafik kazaları her an herkesin başına gelebilir.
Olmasını hiç istemesek de bazen yapılan tek bir hatadan dahi bu durumla karşı karşıya kalabiliyoruz.

Hasarın boyutu ne olursa olsun kaza anında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmanız, daha sakin kalmanızı sağlayabilir.

Karıştığınız kaza sonucu aracınız onarılamayacak derecede hasar aldıysa bu yazımızı okumakta fayda var!


AĞIR HASAR KAYDI  NEDİR?

KASKO’da ağır hasarlı tanımı, trafik kazası ya da poliçede belirtilen diğer riskler doğrultusunda, bir araçta meydana gelen hasarın onarımının, aracın o günkü değerini aşması ya da aracın onarımının mümkün olmadığı durumlar olarak ifade edilir.

Hasarın büyüklüğünün ne kadar olması gerektiği konusunda net bir oran olmasa da genel kabul aracın onarım masrafı toplamının, piyasa fiyatının %70'ine ulaşması durumda "pert araç" ya da “ağır hasarlı araç” olarak nitelendirilir.


PERTE ÇIKAN ARAÇ İŞLEMLERİ NELERDİR?

 

Karıştığı kaza sonucu onarılamayacak derecede hasar alan bir araç için ilk yapmanız gereken sigorta şirketine bu hasarı bildirmektir. Kazadan itibaren 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine birazdan bahsedeceğimiz evraklarla hasar bildirimi yapmanız gerekmektedir.

 

Bildirimin ardından araçtaki hasar seviyesi ve aracın yeniden onarılamaz olduğu sigorta şirketinin eksperlerince hazırlanan raporla belgelenir. Hasarın tespiti için görevlendirilen eksperin vereceği rapor bu noktada çok önemlidir. Bu rapor esas alınarak sigorta şirketi, poliçedeki teminat tutarını geçmemek kaydı ile aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç bedelini belirler.

 

Eğer taraflar anlaşırsa KASKO poliçesini düzenleyen sigorta şirketi yasal süreler içerisinde kaza yapılan tarihteki aracın piyasa değeri belirlenerek poliçe sahibine öder.

SİGORTA ŞİRKETİNE BAŞVURURKEN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Pert durumunda ağır hasarlı araç sahibinin aşağıda sıraladığımız belgeler ile beş iş günü içerisinde sigorta şirketine durumu bildirmesi gerekiyor.

·      Sigorta poliçesi

·      Trafik kaza raporu

·      Sürücünün alkol raporu

·      Ehliyet ve ruhsat fotokopisi

·      Aracın hasarlı olduğunu belgeleyen fotoğraflar

·      Primlerin ödendiğine dair makbuzlar

 

KASKO SİGORTASININ PERT ARAÇ İÇİN ÖDEME YAPMA SÜRESİ

KASKO poliçesini düzenleyen sigorta şirketinin, sigortalının hasar bildirimiyle birlikte eksper raporunun teslim edilmesinden itibaren aracın pert ya da onarım olacağı netleştikten ve mutabakat evrağı imzalandıktan sonra en geç 10 iş günü içerisinde sigortalıya yani hasarlı araç sahibine ödemeyi yapması gerekmektedir.

ARACIN PERT OLMASI VEYA ÇALINMASI DURUMUNDA KASKO POLİÇESİNDE YAZAN SİGORTA BEDELİ Mİ ÖDENİR?

‘’ 1.4.2013 tarihinde yürürlüğe giren Kasko Sigortası Genel Şartları’nda Sigorta Bedeli kısmında belli bir tutar yer almayacak olup poliçede “Sigorta şirketi aracı hasar tarihi itibariyle rayiç değerine kadar teminat altına almıştır.” ibaresine yer verilecektir. Diğer taraftan rayiç değerde esas alınacak referansa veya rayiç değerin hesaplama yöntemine de poliçede yer verilecek, bu yönde bir belirleme bulunmaması ya da belirlemenin somut olmaması durumunda Türkiye Sigorta Birliği tarafından yayınlanacak liste esas alınacaktır. ‘’

Yani aracın pert olması durumunda sigorta şirketleri hasarlı oto sahiplerine poliçede yazan sigorta değerini değil, aracın piyasa değerini ödemekle yükümlüdürler.

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Politika'mızı inceleyebilirsiniz.