Araçlarda Bakım Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
3 ay 19 gün 2 sa 13 dk önce yayınlandı.

  

 

 

Araçlarda bakım sırasında dikkat edilmesi gerekenleri Autogong sizler için hazırladı,

Araçlarımız hepimiz için kıymetlidir. Bizleri güvenli şekilde bir noktadan bir noktaya götürmekte ve ihtiyaçlarımızı gidermekteler. Peki araçlarımıza dikkat etmenin en önemli başlangıcı nedir?

Aracın yıllık bakımları ya da periyodik bakımları diyebiliriz. Peki bakım yapılması sırasında dikkat etmemiz gerekenler nelerdir, sıralamak gerekirse;


  • Motorlu kara taşıtlarının motor yağlarının belirli kilometre/yıl ömürleri vardır. Yağın kilometresi ya da süresi dolduğunda mutlaka değişiminin yapılması gerekmektedir. Bu değişim yağ bakımı olarak adlandırılmaktadır. Markadan markaya göre değişiklik göstermekle birlikte her yağ bakımında mutlaka değişimi yapılması gereken parçalar yağ filtresi, hava filtresi ve polen filtresidir.

  • Motor yağı değişimi sırasında fabrikanın aracınızın motoruna vermiş olduğu viskozite(akışkanlık) değerlerine göre ve markanın tavsiyesi olan yağ markasını koymanız motorunuz için önemlidir. Viskozite değerleri yağın yeni olmasından dolayı üst seviyededir. Bu da pistonların piston yuvalarında hareketi sırasında sürtünmeyi azaltacak, motorunuz sessiz bir şekilde çalışacak ve ömrü uzayacaktır. Ayrıca sahte yağlara mutlaka dikkat edilmeli, sahte yağlar motora ağır hasar vermekte bu yüzden aracınıza ağır masraflar ödemek zorunda kalabilirsiniz.

  • Motor yağ filtresi ayrıca önem teşkil etmektedir. Motorda bulunan yağın süzülmesini ve motorun çalışma sırasında çıkarmış olduğu metal tozunun filtre içerisinde tutulmasını böylece motorun içerisinde pürüzsüzlük oluşturarak sağlıklı bir çalışma elde etmeyi sağlar.

  • Bir diğer değişmesi gereken en önemli parça hava filtresidir. Motorun dışarıdan hava alması gerekmektedir. Bu hava alma işlemi sırasında dışarıdan herhangi bir yabancı cismin motor bloğuna giderek araca zarar vermemesi adına filtre bulunmaktadır ve hava yakıt karışımı araç için önemlidir. Motorunuzun hava almaması aracınızın zengin yakıt oranıyla çalışmasına neden olacak ve motorunuz zarar görecektir. Değişimi sırasında markanın belirlemiş olduğu orijinal parça kullanılması önemlidir.

  • Polen filtresi aracınızın havalandırma sisteminin en önemli parçalarından biridir. Dışarıdan gelmekte olan tozlu ya da bakterili havanın araç yolcu kabinine girmesini engeller ver sizi solunum yoluna bağlı hastalıklardan korur. Markanın vermiş olduğu standartlarda ürün kullanılması gerekmektedir.


Ayrıca uzun süreli kullanımlar sonunda belli bir kilometreye geldiğinde ağır bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bu bakımlarda periyodik bakımlarınıza ek olarak aracınızın devir daim pompası, triger gergi bilyesi, triger kayışı ya da triger zincir seti, aracın soğutma sıvısı, fren hidrolik sıvısı ve direksiyon hidrolik sıvısı değişmektedir.

Bu yazımızda dikkat edilmesi gerekenleri sizler için listeledik, okuyucularımıza iyi günler ve sağlıklı sürüşler dileriz.

Hasarlı araçlara dair tüm merak ettikleriniz Autogong’da!

www.autogong.com 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Politika'mızı inceleyebilirsiniz.